Column April: Privacy

  • 23 april 2018

Facebook, Google en Sportlink

Privacy en de bescherming van onze persoonsgegevens is een hot item de laatste tijd. Schandalen over de manier waarop Facebook en Google omgaan met ons gedrag op social media of internet zijn dagelijks nieuws. Het feit dat je wanneer je een vakantie uitzoekt op internet nog maandenlang wordt geteisterd door allerlei mails en pop-ups waar je niet om vraag zijn misschien nog wel het meest onschuldig! Blijkbaar zijn ‘ze’ zelfs in staat verkiezingen te manipuleren. Ik denk dat er heel veel slimme mensen op deze wereld rondlopen die zeer gehaaid zijn en door jouw en mijn gedrag te volgen veel geld kunnen verdienen! Welke sites bezoek ik, welke winkels, wat koop ik, in welke restaurants eet ik…. Als je erover nadenkt iets om gek van te worden.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Ook voetbalverenigingen hebben te maken met het verwerken van persoonsgegevens. Daardoor is het voor clubs zaak om zaken rond deze nieuwe privacywet tijdig op orde te hebben. Concreet houdt dit in dat verenigingen moeten opschrijven hoe zij omgaan met persoonsgegevens van hun leden, vrijwilligers en fans. Ik neem aan dat de meeste leden Sportlink kennen, het systeem voor ledenadministratie, wedstrijdinformatie, etc. Iedere club moet nadenken over hoe ze borgen dat de privacy van mensen die hierin staan gewaarborgd is. Want er hoeft maar een onverlaat met deze gegevens aan de haal te gaan!

Draven we nu niet te ver door? Moeten we echt bang zijn dat de NAW-gegevens en de datum waarop ik mij heb ingeschreven bij de club op straat komen te liggen? Wat krijg ik dan? Aanbiedingen van steunkousen? Of tabletten om rustig te worden als ik een paar gele kaarten pak voor onbesuisd spel? En de website of facebook…het zou zo maar kunnen dat ik een keertje wordt gefotografeerd met een glas bier in mijn hand. Kijkt mijn werkgever mee? Of mijn zorgverzekering? Of stuurt de club het ledenbestand naar de hoofdsponsor ten behoeve van een persoonlijke mailing?

De moraal? Bewustwording is prima! Vraag ouders toestemming om foto’s van hun kinderen te publiceren, regel de wijze waarop je met je ledenadministratie omgaat en wie die kan inzien. Maar draaf niet door! Het is misschien naïef, maar ik weiger me vooralsnog druk te maken over bovengenoemde voorbeelden van steunkousen en spiedende werkgevers! De tijd zal leren of dat terecht is….

No Replies to "Column April: Privacy"


    Got something to say?

    Some html is OK