Column December: Voetbal en Carnaval

  • 11 december 2017

Vanaf de 11e van de 11e is er bij veel clubgenoten sprake van een soort van virus, dat maakt dat de aandacht over meer dan één vereniging moet worden verdeeld. En dat ook nog eens in de drukke decembermaanden, waar surprises moeten worden gemaakt en bomen moeten worden opgetuigd en dit nog eens naast de dagelijkse beslommeringen als school, studie, werk of huishouden. Het is een constante zoektocht om de schaarse tijd die we hebben zo optimaal mogelijk in te vullen.

Wat is er mooier om ook in deze tijd te beseffen dat we met zijn allen ergens bij horen: een vereniging! Een vereniging is een verzameling personen die zich met een bepaald doel georganiseerd hebben in een rechtspersoon. Onze vereniging heeft tot doelstelling “wedstrijden en trainingen te organiseren voor leden, zowel jeugdleden als seniorenleden.” “Daarnaast organiseert de vereniging verschillende activiteiten voor de leden, teneinde haar sociale functie ook na wedstrijden en trainingen te kunnen uitoefenen.”

In ons kleine dorpje is het verenigingsleven gelukkig nog altijd een factor van betekenis. En kun je met goed fatsoen gemakkelijk verschillende verenigingen combineren! Neem in deze tijd bijvoorbeeld voetbal en carnaval! Want er zijn meer overeenkomsten tussen carnaval en voetbal dan je op het eerste gezicht zou denken! Dat het getal 11 een belangrijke rol speelt, 11 voetballers en de raad van 11, dat spreekt voor zich. En dat er altijd eentje in het team een afwijkend pak draagt is ook duidelijk. Maar dat het bij beide takken van sport zeer belangrijk is om veel na te praten onder het genot van een fris glas bier of een ander spiritueel drankje ligt minder voor de hand. Bij beide gelegenheden worden inspanning (zoals een gek door een zaal rennen) afgewisseld met voldoende rustpauzes. En zowel bij onze voetbalclub als met Carnaval hebben die van Ikkeldur hun eigen ploeg! En een laatste overeenkomst is volgens mij ook dat je beide zaken vooral niet te serieus moet nemen.

Nu ik dat laatste schrijf denk ik….ik heb het voetbal altijd zeer serieus genomen….en nog steeds kan ik me op zaterdagmiddag ergeren aan een zachte bal, onsportieve scheids of een veel te harde tegenstander. Maar toch minder dan vroeger. En is dat niet een mooie afsluiting om eens over na te denken…hoe serieus neem ik mezelf, mijn team en mijn vereniging eigenlijk?

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een gezond, sportief 2018!

No Replies to "Column December: Voetbal en Carnaval"


    Got something to say?

    Some html is OK